Nyt om børn og unge

Her finder du en oversigt over de seneste nyheder om børn, unge og familie.

Du finder en samlet oversigt over nyheder i vores nyhedsarkiv.

365 børnehave-børn giver kæmpekoncert

18. april 2017 - Det er starten på en ny tradition, når der 28.april er kor-koncert med 365 børn fra ni institutioner i Herning Kommune.

En ny koncert-tradition præsenteres i MCH Herning Kongrescenter, når 365 børn fra 9 daginstitutioner vil synge taget af Kongrescentret fredag 28. april.

For første gang nogensinde kan forældre, søskende og bedsteforældre opleve Børnehavernes Forårskoncert.

365 børn fra ni daginstitutioner i Herning Kommune har i månedsvis øvet en række sange, som skal fremføres fredag 28. april i MCH Herning Kongrescenters store koncertsal.

Der deltager børn fra institutioner i Herning, Kibæk, Sinding/Skibbild-Nøvling, Vinding, Sdr. Felding, Lind og Sunds.

- Jeg er glad for at så mange institutioner allerede i år har valgt at bakke op om dette helt nye initiativ. Vi ved at sang og musik er en fantastisk måde at styrke børns fællesskab, og deres indlæring. Med en ny koncert-tradition skaber vi et godt afsæt for at styrke sangglæden i nye generationer, siger Dorte West, formand for Børne- og Familieudvalget i Herning Kommune.

Det er håbet, at Børnehavernes Forårskoncert vil blive en ny tradition for de 5-6-årige, og deres familier, på linje med de populære Familiejulekoncerter for skolernes skolekor - en tradition, der har eksisteret de seneste 36 år.

Projektet er et partnerskab mellem Herning Kommune, Den Jyske Sangskole og Herning Musikskole.

Billetter til koncerten er netop sat til salg.

Glade dage på Herning Krisecenter

10. april 2017 - Efter langs tids venten kan Herning Krisecenter nu flytte i helt nye lokaler. Det fejres med åbent hus, hvor alle naboer er velkomne.

Alle interesserede har nu muligheden for at komme indenfor i Herning Krisecenter, der 21. april holder åbent hus for at fejre, at de flytter til nye lokaler på Valdemarsvej.

- Normalt er vi jo ikke et sted, man lige kan komme indenfor. Men vi vil gerne vise alle naboerne vores nye adresse på Valdemarsvej, så vi holder åbent hus hele dagen, hvor vi gerne vil vise huset frem, fortæller Lene Danner Hessellund, leder af Herning Krisecenter.

En uges tid efter det åbne hus, 1. maj, flytter beboerne ind på det nye krisecenter og det er til langt bedre forhold.

- De nye lokaler er tiltrængte. Vi får cirka dobbelt så meget plads, og vi går fra 5 til 6 pladser. I 2016 var belægningsprocenten på 99,8, så det er en udvidelse af kapaciteten, der er behov for, siger Lene Danner Hessellund.

Herning Krisecenter er del af LOKK, Landsorganisationen af Kvindekrisecentre, og det er derfor kvinder og børn fra hele landet, der får plads på centret.

Et stort løft

De nye større lokaler betyder, at der indrettes særlige legerum til både de mindre og de større børn.

Der indrettes også et stort fælles køkken-alrum, hvor alle beboere kan opholde sig, lave mad og spise sammen.

- Men den største forskel for den enkelte kvinde, og børnene, er, at værelserne er større. I dag er det svært at trække sig tilbage og være alene, fordi værelserne er så små. Den mulighed får kvinderne nu, og det bliver et stort løft, siger Lene Danner Hessellund.

Samtidig er der bedre personalefaciliteter, udendørsområder og køkkenforhold i de nye lokaler.

Herning Kommune har brugt 6 millioner kroner på ombygningen af den tidligere vuggestue til det nye Herning Krisecenter.

Der er åbent hus, hvor alle er velkomne, fredag 21. april, klokken 10.00 - 18.00.

Børnefamilier inviteres til årets fest, når Herning går Off Road 11.april

06. april 2017 - Der er masser af børne-aktiviteter, når der 11.april er åbning af kulturfestivalen Off Road i Herning

Ildshow, is-skulpturer, koncerter og dans.

Der er masser af børneaktiviteter at vælge imellem, når kulturfestivalen Off Road åbner i Herning tirsdag 11.april.

Med mere end 100 programpunkter fra klokken 14 til 22 er der selvfølgelig også tænkt på børnefamilierne - og med åbningen placeret i påskeferien, hvor børnene har skolefri, er Off Road-åbningen en perfekt påske-udflugt.

Blandt de mange, mange aktiviteter for børn kan nævnes:

Biler på afveje, kl.14.00-20.00: 14 skrotbiler fortæller historier på P-dækket ved Herning Bibliotek i Østergade.

Ice for Kids, Pyramidetorvet ved MCH Herning Kongrescenter, kl. 16.00, 17.00 og 18.00: Lav din egen is-skulptur.

Påskejagt med DGI, Bredgade 19, kl. 14.00 - 22.00

Bogstavmagi på Tinghuspladsen kl. 14.00-19.00: Lav din egen magi med kæmpebogstaver.

Ønskelandets Dans, Smallegade 4, kl. 15.00 & 17.00: Danseworkshop med Dansehallerne for børn og voksne

Modifikationer, Bredgade 16, kl. 14.00 -20.00: Lav din egen version af de kendte værker af Carl Henning Pedersen.

Forestilling med klovnen Boudo, Scene 7, Kulturgården ved Nørregade 7, kl 15.00

Dans med Sofie Østergaard, Torvet, kl. 16.35

Magi med Ild, Pyramidetorvet ved MCH Herning Kongrescenter, kl.19.00: Et fantastisk ildshow af Cirkus Sort

By Heart, Scene 7, Kulturgården ved Nørregade 7, kl. 17.00: En poetisk forestilling for store og små.

Koncert med Mek Pek Trio, Torvet, kl. 18.30.

Magisk Stjernevrimmel, Torvet, kl. 14.00 - 22.00: Mere end 2000 stjerner med UV-maling, lavet af skolebørn fra hele Midtvestjylland, danner en magisk stjernevrimmel.

Se hele programmet i app'en "Off Road 2017", der er gratis i GooglePlay og AppStore, eller på hjemmesiden www.herningerkultur.dk

Hvad er Off Road?

Off Road er en næsten fire uger lang kulturfestival, arrangeret af Kultursamarbejdet i Midt- og Vestjylland (Kommunerne Herning, Holstebro, Struer, Ringkøbing-Skjern, Ikast-Brande, Lemvig og Skive). Off Road er støttet af "Aarhus 2017" - Aarhus som europæisk Kulturhovedstad.

Det er fjerde gang Kultursamarbejdet arrangerer en stor Kulturfestival. I 2005, var titlen "Vinden, I 2009 var det turen kommet til "Mørket", mens det i 2013 var "Bølgen".

"Off Road" bliver, på grund af samarbejdet med og støtten fra Aarhus 2017, den hidtil største festival. 

Hvad er Off Road-åbningen?

Off Road-festivalen åbnes med et kultur-brag. Åbningen er placeret i Herning og er en af 12 store "Fuldmåne"-events i programmet for "Aarhus 2017", Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad. Off Road-festivalen afrundes 6.maj med et stort arrangement i Skive.

Åbningseventen er støttet af Herning Kommune, Aarhus2017, Kultursamarbejdet i Midt- og Vestjylland og Statens Kunstfond.

Lokale børn kan vinde indspilning ved Herning-MGP på musikskolen

27. februar 2017 - 2. marts er der finale i Skole MGP i Herning, hvor kommunens bedste sangskrivere kåres

Hoejgaard Pm

Hvilke af Herning Kommunes børn i 4.-6. klasse er de bedste til at skrive MGP-musik?

Det afgøres 2.marts, hvor der findes en vinder af det lokale Skole MGP.

Det er Herning Musikskole og Center for Børn og Læring der har indbudt skolerne i Herning Kommune til et musikalsk og oplevelsesrigt læringsforløb. Skole MGP er en af mange aktiviteter i Herning Kommune, der varmer op til Melodi Grand Prix og børnenes MGP i Jyske Bank BOXEN.

Alle elever i 4.-6. årgang i Herning Kommune har haft mulighed for at deltage og indsende sange, som de har skrevet i fællesskab. Alle deltagende klasser og valghold har fået adgang til en række undervisningsvideoer, der klæder dem på til at skrive en god Melodi Grand Prix sang.

Fem sange bliver udvalgt og på musikskolen den 2. marts bliver sangene fra scenen fremført for publikum og en jury. Tre sange går videre til finalen, hvorpå juryen udpeger en vinder.

Juryen består af skoleleder Lisbeth Morsing, foredragsholder Gitte Hornshøj, samt musikskoleleder Benedikte Sten Andersen.

Vinderklassen får efterfølgende muligheden for sammen med sangskriver Anders Graae at indspille vindersangen professionelt sammen med deres musiklærer.

MGP er også Åben Skole

Sangskriver Anders Graae er sammen med musikskoleleder Benedikte Sten Andersen idémager bag undervisningsvideoerne, som er sendt ud til skolerne.

- Videoerne er tænkt som inspiration til, hvordan man kan få hul på at skrive en sang, og der er tips og tricks til, hvordan man rammer ind i genren. De gennemgår eksempelvis, hvordan man kan finde akkorder der passer, hvordan man laver en melodi, og hvordan man bygger en tekst op, siger Anders Graae.

Anders Graae, som også står bag sangskriverskolen.dk vil være tovholder og konferencier ved arrangementet, og assistere klasserne musikalsk, hvor der er behov for det.

Skole MGP er et godt eksempel på Åben Skole, hvor elever får mulighed for at deltage i undervisningsforløb som er tilrettelagt af professionelle fagfolk.

Playmaker Majken Skræddergaard er ansat til at understøtte forskellige Åben Skole-samarbejde i Herning Kommune.

Elever bliver producenter

Hun vurderer, at Skole MGP giver eleverne en lærerig musikoplevelse, som supplement til den almene musikundervisning. Samtidig følger forløbet de faglige mål for musikundervisningen på mellemtrinnet, hvor eleverne blandt andet skal kunne udtrykke sig skabende i musikalske aktiviteter.

- Samarbejdet med Herning Musikskole og sangskriver Anders Graae giver musiklærerne mulighed for at tilbyde deres elever et anderledes og inddragende musikforløb. Eleverne bliver selv producenterne af det færdige produkt, sangen, hvilket giver både ejerskab og læring gennem egne erfaringer, siger Majken Skræddergaard. 

Hvad siger eleverne?

Det er Emma Louise Skov, Louise Lærke Frandsen og Julius Severin Høj Pedersen, der står bag én af finalesangene, "Det handler om at dele", og de tre elever synes, det har været sjovt at deltage.

Hvad handler sangen om?

Louise:

- Den handler om, at man altid gerne vil have en ven og være tæt knyttet til personen.

Hvad glæder I jer allermest til?

Alle tre:

- At vi vinder. 

Hvordan har forløbet været?

Julius:

- Det har været meget sjovt og anderledes. Vi har selv stået for alt, vi har bare fået styringen.

Hvordan har I gjort?

Julius:

- Det startede med, at vi fandt nogle ord der rimede, som vi satte sammen. Og så lavede vi melodien bagefter.

Hvordan lavede I melodien?

Julius:

- Det var mig der gjorde det. Det er sådan noget musik noget, det kan jeg ikke forklare. Jeg satte nogle akkorder sammen og ja, så fandt jeg en melodi.

Emma:

- Vores lærer har kun hjulpet os med om melodien skulle være hurtigere eller langsommere, ellers har vi lavet alt selv.

Helt ny folkeskole i Hammerum-Gjellerup skal bygges af KPC

24. februar 2017 - Lindbjergskolen, der skal stå i klar i Hammerum-Gjellerup ved Herning i starten af 2020, skal bygges af konsortium med KPC Herning, Årstiderne Arkitekter, Mutopia, Autens og Sweco

Lindbjergskolen Illustration3 Edit

En helt ny og moderne folkeskole vil i 2020 åbne dørene i Hammerum-Gjellerup ved Herning.

I denne uge er der fundet en vinder af konkurrencen om at bygge skolen, der er døbt Lindbjergskolen, og samlet set vil koste i omegnen af 200 millioner kroner.

Efter vurdering af fem projektforslag er valget faldet på, at Lindbjergskolen skal bygges af KPC Herning, der har lavet et projekt i samarbejde med Årstiderne Arkitekter, design- og indretningsfirmaet Mutopia, konsulentfirmaet Autens og rådgivningsfirmaet Sweco.

- Vi får med vinderprojektet en helt fantastisk og topmoderne folkeskole, der vil blive en rigtig god ramme om skoledagen for generationer af elever i mange, mange år. En skole der vil pirre børns nysgerrighed, og vise vejen for mange andre skoler. Med vinderprojektet får vi samtidig rigtig meget for pengene, vi får en skole i lækre og holdbare materialer, og vi får en energivenlig skole, siger en begejstret Dorte West, formand for Børne- og Familieudvalget i Herning Kommune, og medlem af dommerkomiteen.

Et samlingssted for alle

Lindbjergskolen bygges sammen med Hammerum Hallen, og samtidig vil et helt nyt bibliotek til lokalområdet blive en integreret del af byggeriet.

Dermed vil den nye bygning komme til at summe af liv hele dagen, og blive det nye naturlige midtpunkt for både børn, unge, familier og ældre i hele Hammerum-Gjellerup.

Det glæder formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Herning Kommune, Johs. Poulsen, der også sad i dommerkomiteen.

- Vinderprojektet har virkeligt formået at integrere de mange forskellige funktioner på en måde, hvor det bliver en gevinst for alle, og vil løfte den samlede oplevelse af skolen til helt nye højder. Samtidig er der tænkt mange spændende tanker om, hvordan facader, tage og den omkringliggende natur kan bruges til at skabe et indbydende byggeri, siger Johs. Poulsen.

Fakta:

Første spadestik til Lindbjergskolen bliver taget i efteråret 2017. Skolen skal stå klar til at modtage cirka 1000 børn og 100 medarbejdere i starten af 2020.

Byggeriet skal, udover en ny, moderne folkeskole rumme et nyt bibliotek for hele lokalområdet. Samtidig bygges Lindbjergskolen sammen med Hammerum-Hallen, og derved skabes et nyt kultur- og aktivitetshus, der bliver et naturligt mødested for folk i alle aldre i hele Hammerum-Gjellerup-området.

Byggeriet er på cirka 11.500 kvadratmeter netto (ca. 15.000 m2 brutto), fordelt på omkring 180 forskellige lokaler.

Lindbjergskolen vil blive indrettet som en "mini-by" med separate bygninger til indskoling, mellemtrin og udskoling. De tre bygninger bindes sammen af fællesrum, og der etableres et fælles ankomstområde til skole, bibliotek og hal.

Udendørs-områderne indrettes med et væld af muligheder for aktivitet og motion, der kan bruges hele døgnet.

Den nye skole erstatter de to eksisterende folkeskoler Hammerum Skole og Gjellerupskolen.